Băutura care devine un lux: De ce n-o să poți să ți-o mai permiți

de: Ozana Mazilu
24 06. 2024

Sucul de portocale, un produs de bază pentru mulți consumatori, riscă să devină un lux din cauza creșterii semnificative a prețurilor citricelor, avertizează Claudiu Cazacu, analist XTB România. De la începutul anului, prețurile au crescut substanțial din cauza unor evenimente climatice și biologice care au afectat producția globală de citrice.

Sucul de portocale, un lux

Factorii climatici și biologici au perturbat serios echilibrul prețurilor la produsele agricole, inclusiv citricele, care păreau anterior ferite de astfel de probleme. Schimbările tiparelor meteorologice au generat perturbări ample și de durată, arătând cât de fragil este acest echilibru.

Într-un comunicat recent, Banca Centrală Europeană a menționat riscul creșterii prețurilor la alimente, cu un accent special pe produsele de bază. Anul acesta, am văzut deja un vârf al prețurilor la cafea și o explozie a prețurilor la cacao. Acum, sucul de portocale se alătură listei produselor care devin din ce în ce mai costisitoare.

Prețurile la contractele futures pentru concentrate de suc de portocale au atins un maxim de 4,95 dolari pe livră pe 28 mai. Deși cotațiile au scăzut la 4,25 dolari pe livră, acestea sunt încă cu 8% mai mari decât luna trecută și cu 105,3% mai mari decât anul trecut, arată Claudiu Cazacu.

Florida, responsabilă pentru 90% din producția de suc de portocale a SUA, a fost grav afectată de uragane, vreme rece și dăunători. În Brazilia, care produce 70% din sucul de portocale la nivel global, problema majoră este boala bacteriană „înverzirea citricelor”, care nu are remediu și usucă copacii în câțiva ani. Seceta și căldura extremă au agravat și mai mult situația.

Creșteri de prețuri

Potrivit International Fruit and Vegetable Juice Association, producția de citrice ar putea ajunge sub nivelul din 1988. Exporturile Braziliei s-au îndreptat în principal spre Europa (55%) și SUA (31%), dar producția ar putea scădea cu aproape un sfert, conform estimărilor.

Spania, cel mai mare producător european, ar urma să înregistreze o scădere a producției cu 8%, fiind cu aproape 24% sub media ultimilor cinci ani. Prețurile la nivel de distribuitori au crescut cu aproape 77% într-un an, iar consumatorii europeni resimt și costurile mai mari de transport și ambalare.

Ca răspuns la aceste creșteri de prețuri, consumatorii au început să se reorienteze, cererea pentru sucul de portocale scăzând cu o cincime. Producătorii de băuturi răcoritoare iau în considerare modificarea conținutului pentru a include mandarine, mere sau struguri.

Plantarea de noi arbori și dezvoltarea unui tratament pentru bacteria dăunătoare vor necesita timp. Între timp, alte regiuni, precum Africa de Sud, ar putea prelua o parte din producție pentru a satisface cererea globală.

Prețurile vor continua să fie volatile, iar fără măsuri adecvate de adaptare și reziliență din partea cultivatorilor, riscul ca sucul de portocale să devină un produs de lux este mare, concluzionează Claudiu Cazacu.